Thursday, March 19, 2009

Wakil Rakyat Yang Berumur 10 Tahun [Satu Hari Satu Cerita]


بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Perjuangan


Wakil Rakyat Yang Berumur Sepuluh Tahun

Khalifah Umar bin Abdul Aziz adalah pemerintah Islam di zaman Bani Umaiyah. Suatu hari wakil dari setiap jajahan telah menghadap baginda untuk melapurkan keadaan di jajahan masing-masing.

Jajahan Hijaz telah menghantar seorang budak sebagai wakilnya dan diarahkan berucap terlebih dahulu. Setelah melihat wakil itu seorang budak, Khalifah Umar bertanya: "Wahai budak, biarlah orang-orang yang lebih tua berucap terlebih dahulu. "Mendengar teguran Khalifah itu wakil yang masih budak ini lantas menjawab:

"Ya Amirul Mukminin, manusia sebenarnya dipandang dari dua perkara, iaitu hati dan lidahnya. Apabila Allah s.w.t. telah mengurniakan kepada seseorang itu lidah yang petah dan hati yang arif, orang itu lebih berhak bersuara. Jika di pandang dari segi umur, ketahuilah hai Amirul Mukminin! Ada orang yang lebih berhak untuk duduk di atas takhta Paduka Tuan itu."

Khalifah amat terkejut mendengar jawapan itu. Ternyata kata-katanya itu bernas sekali, hingga baginda sedar atas keterlanjurannya: "Benar katamu wahai wakil yang terhormat. Cakaplah bagaimana keadaan negerimu sekarang?"

Ya Amirul Mukminin, yang kami hormati, kami adalah wakil-wakil yang mendapat kebahagiaan, bukannya kecelakaan. Kami mengadap Tuanku bukan kerana hendak mengadu hal negeri kami yang tidak aman, sebaliknya kami telah memperolehi apa yang telah kami mohonkan di bawah naungan Tuanku yang adil." Khalifah Umar r.a. merasa hairan melihat betapa fasih dan bijaknya budak itu berucap, lalu baginda bertanya: "Berapa umurmu wahai wakil yang bijaksana.?" Jawab budak itu: "Sepuluh tahun Tuanku."************************************************************************************

Masa Zaman bani Umaiyah kanak-kanak umur 10 tahun boleh bersuara dgn lantang menzahirkan rasa di hadapan Amirul Mukminin Khalifah Umar Abd Aziz.

Zaman Mahathir?

Zaman Pak Lah?

Budak2 10 tahun boleh je nyanyi, menari dengan 'fasih' tanpa sebarang mistake. Tengok Tom-Tom Bak sampai lebam, mak ayah bagi support penuh ala-ala parents yg sporting untuk tunjuk 'bakat' tayang abeh satu Malaysia bangga kembang kempis hidung tengok anak beliau.

Hebat anak-anak.


Wallahualam.


p/s: Thanks to Q atas teguran :)
Hamba hanya insan yang hina

0 dah komen wuu~:

 

A.L-'I.Z.Z.A.H Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting