Tuesday, July 07, 2009

Antara Mahasiswa IPG, Guru Pelatih dan Budak Maktab.


بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Perjuangan


Kecewa hati ini bila forum dakwah itu habis begitu sahaja tanpa sempat mengutarakan soalan yang tak berhenti berlegar di minda ini kepada ahli panel (Ukht Dini & Akh Zakir). Niat hati mahu bertanya secara personal tetapi terlihat kelibat mereka seakan-akan sibuk, niat itu terkubur bergitu sahaja dengan persoalan masih ligat di minda.

Saya sangat tertarik dengan kata-kata Ukht Dini yang menyeru setiap da'ie itu untuk lebih bersifat positif dalam semua perkara. Sungguh, kata-katanya tempoh hari banyak membuka minda saya yang sebelum ini kerap kali berfikir terlalu jauh ke hadapan sehinggakan mengaburi benda yang terbentang di depan mata. Untuk menjadi positif itu tidak mudah tapi tidak mustahil untuk ditanam dalam minda dan jiwa satu satu manusia itu. Antara petua yang saya dapat untuk sentiasa berfikiran positif adalah dengan senyum. Mudah. Sekadar dengan satu senyuman, kita boleh mengubah suasana di sekeliling kita.

Mahasiswa IPG, Guru Pelatih dan Budak Maktab.

Bunyi seakan-akan tiada beza bukan. Hakikatnya jurang perbezaan antara ketiga-tiga 'golongan' itu adalah besar sekali.

Budak Maktab
Pergi ke kelas jika ada lecturer. Pulang ke hostel/rumah bila bosan di kelas. Tidur sampai lajak zohor. Petang-petang turun main bola/tenis/jogging sampai maghrib bila agak-agak dekat nak azan baru balik sambil gelak kuat-kuat. Lepas lepak-lepak makan malam, main CS/PES/FIFA. Agak-agak wireless kuat, main friendster 2-3 jam tak pun gelak sorang-sorang main kuiz bodo Facebook. Pukul 2 pagi tidur. Esoknya rutin yang sama sampai cukup 5 tahun setengah. Bila elaun lambat masuk dia paling kalut naik turun HEP sibuk dok tanya JPP bila duit nak masuk. Time exam mesej budak maktab lain mintak soalan spot. Bila tanya, tak payah susah-susah, pointer tinggi rendah keluar gaji sama semua.

Anda Budak Maktab?

Guru Pelatih.
Bangun pagi-pagi 7.30 dah siap berpeluh kat padang takut kena aimbush dengan lecturer. Bila lecturer bagi tugasan, terus pergi library cari buku. Cekap. Bila mesyuarat BIG dia paling kalut atur kerja untuk orang. Sungguh berwibawa. Balik dari kelas sharp 1.15 ptg. Petang-petang siapkan kerja mana yang tak siap. Tak bertangguh. Malam-malam pergi surau bila rajin. Ye la solat kat mana pun sama yang penting ikhlas kan. Bila exam buka buku sikit-sikit buat revision ikut silibus sambil dipandu oleh soalan spot yang diberi budak maktab tadi. Bila time exam baru tergerak bangun tengah malam, sayangnya bukan untuk bertahajud tapi untuk cover tajuk mana yang tak baca lagi. Dan rutinnya akan sama untuk 5 tahun setengah mendatang. Betul-betul berlatih jadi guru - ikut jadual yang dah ditetapkan.

Anda Guru Pelatih?

Mahasiswa IPG
Sama seperti Budak Maktab dan Guru Pelatih. Cuma Mahasiswa IPG ini tidak hidup dalam tempurung jadian. Hidupnya masih diatur tetapi bukan mindanya. Jasadnya masih mengikut kitaran bodoh pelajar IPG tetapi bukan jiwanya. Langkahnya masih terikat dengan peraturan tetapi bukan akalnya. Mulutnya dikunci tetapi bukan hatinya. Hidupnya bermatlamat, bukan kosong semata-mata bertatih menjadi guru. Dan matlamatnya tinggi sebagai revolusioner masyarakat, sebagai murabbi agung, sebagai pencetus kebangkitan ummah, sebagai penggerak dakwah yang hidup - bukan robot keluaran IPG!

Apakah anda Mahasiswa IPG?


Pilihan di tangan anda. Sama ada anda memilih untuk menjadi GURU YANG UNGGUL atau GURU YANG TUNGGUL.


Bangkitlah wahai budak maktab, wahai guru pelatih. Ayuh bersama kukuhkan soff, kuatkan benteng iman, tegakkan panji Islam. Tawan kembali minda kita yang telah disekularkan! KITA MAHASISWA ISLAM IPG SUPER POWER!!















6 dah komen wuu~:

attiq said...

ce ce ce.macam ada pengalaman jah.hidup sbg bdk mktb.haha.teruk bebeno rupa bdk mktb ni noo.

perasan x? khdpn tu smkn menghilang.masa sem 1 jah.hdp x senonoh mcm tu.skrg ada kat stage guru pelatih.

next sem kalu blh jadi mahasiswa IPG plak ! Ayoh!!

mahasiswa IPG super power!

s k ! e y n on 4:16 PM said...

teringat perbualan singkat dgn dia tyme persidangan jpp.

"dulu kak dini pun ambik masa bertahun untuk jadi positif, memang susah tp kita kena cuba. contohnya kalo kita jumpa orang rambut punk, kita jangan kata die jahat, fikir positif, mungkin rambut dia mcm tue"

perbualan yg ringkas tp betul2 mempengaruhi diri sampai skrg.. tgh belajar jd positif..

Muna 'Izzah Md Isa on 10:48 PM said...

kak skieyn..
sgt kagum dgn kak dini.
wpun dah nak grad, still bleh bergerak dlm jawatan.hebat.

akak nnti mcm tuh kan?? heheh

s k ! e y n on 6:42 PM said...

susah nak jumpe senior macam tue kat maktab kita.. akak pun byk benda nak baiki utk diri sendiri.. xkan sama ngn kak dini.. 1/2 tahun jd jpp pun rase xsabar nak tgu tarikh pembubaran.. mcm2 dugaan.. tp dlm masa yg sama ambil kesempatan utk belajar jgk..

Muna 'Izzah Md Isa on 10:00 PM said...

hurm..
susah ke kak jadi jpp ni?

s k ! e y n on 11:29 AM said...

xsusah.. tp halangan akan datang dr banyak arah.. pentadbiran, lecturer, student, even pak cik kantin pun.. tp kiteorg awal2 lg dah bersedia mental.. cuma skrg takut sgt byk tertinggal kelas.. tp kalo korang jd jpp, percaya la byk benda yg kita belajar.. dan kita akan hargai apa yang kita dapat..

 

A.L-'I.Z.Z.A.H Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting