Monday, June 15, 2009

TRAGEDI MASJID AL FURQAN - NARATHIWAT. Pergolakan yang tiada pengakhiran?


بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Perjuangan

Imam dan 10 makmum ditembak di dalam masjid ketika sedang menunaikan solat Isyak.

Allahuakbar!!

Kejadian berlaku di Masjid Al-Furqan, Kampung Air Tempayan kira-kira 50 kilometer dari Sungai Golok.

Enam penyerang bersenjatakan rifel M-16 dan pump gun, berseragam hitam dan bertopeng melepaskan beberapa das tembakan dari dua pintu masjid dalam tempoh lima minit.

Tradegi terbaru yang menjadikan masjid sebagai sasaran itu berlaku pada hari yang sama Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva melawat Malaysia dan memperbaharui komitmen untuk mengakhiri konflik yang berlarutan sejak 2004 di wilayah Narathiwat yang bergolak itu.

"Ketika Abhisit vejjajiva melawat PutraJaya dan cuba meyakinkan Malaysia bahawa kerajaan Thailand telah mengubah sikap dan cuba berbaik-baik dengan anak jajahnya Patani Darussalam. Di samping itu pihak tenteranya telah menjalankan kerja ganas yang menjadi kebiasaan harian mereka." - Patanikini

Walaupun mereka (tentera Thai) cuba mereka-reka cerita mengata kan para pejuang yang menembak orang sendiri tapi masyarakat tempatan dan seluruh umat islam Patani dengan jelas mengetahui bahawa tentera penjajah Thai lah yang melaku kan pembunuhan beramai-ramai itu. Kekejaman saperti ini adalah routin harian mereka apabila mereka kecewa tak dapat membalas tindakan pejuang-pejuang keatas tentera mereka.

Kejadian ini adalah menjadi satu lagi bukti bahawa penyelesaian dan kedamaian yang dilaung-laung kan oleh penjajah Thai adalah satu sandiwara lapok yang sentiasa dimainkan untuk mengeliru dan membohongi pentadbiran Malaysia,Indonesia dan OIC. Dan penerima-penerima ini sentiasa mempercayai drama Thailand itu.

Persidangan OIC baru sahaja selesai di Damascus,Syria dengan memberi seribu harapan kapada sebahagian pemimpin pejuang Patani bahawa satu hari nanti(apabila diberi taraf pemerhati oleh OIC) badan Dunia ini akan menyelesaikan masaalah mereka. Pihak berkuasa Malaysia pun sebelum ini sering (dengan kerjasama setengah-setengah pemimpin pertubuhan pembebasan Patani) memujuk dan mendesak pejuang-pejuang supaya menghentikan kebangkitan dan perjuangan bersenjata dan memulakan rundingan damai. Setakat ini hanya disambut positif oleh kumpulan-kumpulan yang tidak berminat untuk meneruskan gerakan kebangkitan lagi.

Kenapa harus kita percaya pada OIC yang telah memberi ruang kepada penjajah Siam sebagai taraf pemerhati sedang umat Islam Patani dianak tirikan!!!!


Ketika Sorayud (kerajaan kudita yang lalu) mula-mula menjadi Perdana Menteri beliau telah menangis didepan rakyat Patani dan meminta maaf diatas kejadian pembunuhan beramai-ramai di Tabal dan masjid kerisik 2004! Beliau juga berjanji untuk menyiasat dan membawa ka pengadilan keatas orang-orang yang bertanggung jawab mengarah pembunuhan tersebut. Tetapi pada 29hb mei 2009 mahkamah awam di Senggora telah memutuskan bahawa tidak ada siapa-siapa pun yang bersalah dalam peristiwa pembunuhan Tabal dan masjid kerisik !!!!!. Beginilah caranya penjajah Siam mempermain kan dunia luar terutama OIC dan pentadbiran Malaysia.


Sekarang ini kita berhadapan dengan situasi yang paling kritikal.Kemarahan umat Islam Patani sudah meluap-luap.Kalau dahulu para Mujahidin bertindak mengikut garisan yang ditetapkan oleh pimpinan dan majlis syura Ulama. Tapi kini adalah dibimbangi rakyat Patani akan mengambil tindakan melulu tanpa mengambil nasihat dari pimpinan.Dan untuk memburukan lagi suasana munkin pihak tentera Thai akan mengambil kesempatan dari suasana ini.


Untuk pengetahuan anda, tentera Thai ini sering menciptakan suasana palsu di selatan demi menekan kerajaan Bangkok menambah peruntukan perang.Wang ini kebanyakannya di songelap oleh Jenderal-jenderal berkenaan.


Pejuangan umat Islam Patani adalah perjuangan yang paling sukar dan rumit didunia.Kalau dibanding kan dengan perjuangan rakyat Palestine mereka disokong oleh seluruh Negara-negara Arab,seluruh Negara-negara Islam dan sebahagian dunia barat.Mereka mendapat bantuan kewangan dari segenap pelusuk Negara-negara penyokong.Tapi sebaliknya perjuangan Patani yang insiden-insiden nya sekarang lebih intense dari Iraq tidak di bela oleh bangsa sendiri saperti Malaysia,Indonesia dan Brunai Darusssalam.Tidak di sokong oleh Negara-negara islam dunia kecuali satu dua simpati.Bahkan kalau di Malaysia sebahagian pejuang dilayan mengikut selera dan arahan penjajah Thai.

Sudah banyak kali peristiwa penangkapan pejuang-pejuang Patani yang dijalan kan atas kerjasama Polis Malaysia dan polis Thai.Beberapa orang pejuang saperti assyahid saudara tengku Ismail dan Assyahid saudara Nasir yang ditangkap dikediaman mereka diMalaysia dengan kerjasama Polis Malaysia dan bila masuk kaBumi Patani sahaja di bunuh dengan kejam.Kemudian pihak penjajah Thai meletakkan senjata disisi mereka untuk ditonjolkan pada peti talivisyen!!!!!

Wahai umat Islam dimana sahaja berada.Percaya lah ‘bila allah melarang kita mengambil orang-orang kafir sebagai kawan dengan meninggalkan saudara islam maka jika kita melanggar perintah ini tunggulah balasan allah!!!!! ‘.

Ini seruan jihad fisabillillah .Bukan sahaja untuk Patani bahkan untuk umat Islam yang masih dibelenggu kegelapan.Al Fatihah untuk para mujahidin ini...

Saya menyeru untuk semua umat Islam untuk sama-sama mendoakan saudara kita di Palestin dan saudara kita yang hampir di sini iaitu di Thailand yang tidak sudah-sudah pergolakannya, dan seperi umum ketahui majoriti penduduk di kawasan selatan Thailand adalah kaum Melayu yang beragama Islam.. Allah... Selamatkanlah mereka Ya Allah... Anda boleh membaca doa Qunut Nazilah sebagai satu usaha kita sebagai saudara seIslam.....

Cara baca Qunut Nazilah di siniSumber : Patanikini
Gambar : harampatah
2 dah komen wuu~:

A+z+i+E = AziE on 12:23 AM said...

weyh!! kejam ni!!!! ak nk pos psal mnde ni, tp x smpat2.. ko yg da pos dulu.. huhuhu!! jom join venture ak wat projek nuklear.. kite g bom siam!! siam cm s**l...

Muna 'Izzah on 1:12 AM said...

hah.
ko jgn bom sbarangan.
pattani tuh sume mlayu..islam.
ko nak bom..g bom markas tentera depa. tentera thai ni memg anti Islam dh lama dah...haish..

 

A.L-'I.Z.Z.A.H Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting