Saturday, September 25, 2010

Food Soul ertinya MAKANAN JIWA


بسم الله الرحمن الرحيم 
Salam Perjuangan

Sebelum pulang ke Penang, pergi Perodua dekat Melaka Mana entah nama tempat. Jalan nak ke MP tu.
Buat servis kali pertama. Siap rasa berdebar lagi. Agak-agak viva tu berdebar juga tak? 

Pergi dengan Along. Mahu terus pulang ke Tg Malim, katanya. Apa-apa lah.
Awal tahu kami sampai? Dapat juga turn sebab office separuh hari saja itu hari.
Jadi, kena tunggu. Tunggu? Bagus. Nasib ada Zune dan Sudoku.

Apa itu orang bilang, penantian itu satu penyeksaan?
Macam tomok saja lelehnya. Maksud saya Tomok kecil-kecil dahulu.














Kan dah bilang. Jijik.

Ok. Abaikan. Maafkan saya, Tomok dan kawan-kawan.

Jadi, terus tunggu. Ramai juga orang. 
Ada kakak. Cantik. Muka kosmetik. Eh meremang pula bulu roma tiba-tiba.
Ada pakcik. Raut wajah seakan Jawa. Handphone berbunyi. Lagu apa tahu? Baby baby ooh. Justin Bieber. Mantap pakcik.
Ada amoi. Tak dapat tengok wajah. Dari awal tidur dengan istiqamah.
Ada makcik. 129 kali telefon berbunyi. 129 cerita. 
Ada Mamat. Ya, M di awal huruf besar kerana memang nama sebenar. Mohamad di tag nama di baju. Guru pelatih barangkali, baju semalam lupa cabut tag nama. 
Ada ustad. Pakai kopiah putih, baju loose, seluar slack. Senyum pada semua yang masuk. Ustad la kan?
Ada budak perempuan. Duduk sorang-sorang. Muka cuak sebab semua orang tua, sembang telefon pun pasal saham dan PERKASA. Pekak. Sebab dengar Zune sambil buat Sudoku. Eh. Macam comel saja describe diri sendiri. 

Dah bosan buat sudoku (baca : tension asyik salah), melayan mata menonton Hitz.TV yang ditayangkan di kaca televisyen. 
Wah. Lama tak layan, bisik dalam hati.
Last layan Hitz.TV masa zaman tingkatan 4,5 dulu. Zaman baru nak up, semua lagu dalam Hitz.TV kena tahu dan hafal jadi bila sembang dengan member, nampak paling cool sebab tahu semua lagu. Haih. Kasihan pada diri sendiri dulu-dulu.

Jam : 9.30 pagi
Rancangan : FOODSOUL @ Hitz.TV. (dalam bahasa Melayu maksudnya MAKANAN JIWA). Highlight MAKANAN JIWA, ya.

Video 1 : New Boyz Band. Band Amerika kulit hitam. Bukan band seperti di atas.
Lagu tak dapat dikenal pasti.

Ingat ya, ini adalah rancangan yang bertajuk FOOD SOUL. MAKANAN JIWA.

Sekumpulan gadis berkulit hitam menari ala-ala stripper di hadapan penyanyi lelaki tersebut. Pakaian tak perlu cerita. Bahaya. Aksi stripper semakin lincah. Ok. Berhenti. Nanti saya dapat dosa kalau korang bayangkan.

Sekali lagi, ini adalah rancangan FOOD SOUL. MAKANAN JIWA.

Video 2 : Video band kulit hitam juga.

Penyanyi menyanyi sambil sekelilingnya gadis menari tanpa separuh pakaian. Durasi hampir 5 minit. Aksi yang sama diulang-ulang.

Video 3. Dah sudah. Muka yang tak berapa cerah menjadi merah. Hati jahat menyumpah-nyumpah. Hati baik beristighfar.

Ya, tuan-tuan itulah MAKANAN yang sangat enak untuk JIWA kita. MAKANAN yang sangat berzat ya. JIWA kita memang perlu MAKANAN yang sebegitu. Lagi-lagi di MALAYSIA yang semakin aman ni. Eh, mana ada rancangan tu menggalakkan maksiat. Itu kan MAKANAN JIWA kita? Eish. Cepat betul melatah ye. Yela, takkan rancangan yang tayang video-video dari band Amerika yang tayang tarian lucah itu boleh galakkan maksiat, lepas tu jadi sebab gejala sosial makin teruk? Eh, salah kot.

Makin punah lah jiwa anak bangsa kalau tiap-tiap hari dapat makanan macam ni.

MAKANAN JIWA.

MAKANAN JIWA.

haih.

Jom la viva, kita balik. Tak pasal-pasal dapat dosa free kat sini. 














6 dah komen wuu~:

the Prayer for Allah ~ صلاة الله on 1:03 AM said...

suka post muna ni =)

org kita selalu sj salah bagi makan, yg nak makan tu pun amik sj sbb percuma la katakan.

moga kita tak salah makan.

Muna 'Izzah Md Isa on 12:07 PM said...

"moga kita tak salah makan"

haih.

takut nti dgn nasib anak2 kita.

haih.

SITI NORATTIQAH HJ AZMAN on 10:47 PM said...

haih

A+z+i+E = AziE on 12:50 AM said...

berani kau kutuk tomok aku. siap viva itam. haha!

SITI NORATTIQAH HJ AZMAN on 8:03 AM said...

hak3.

kesian tomok.x pasal2.

Muna 'Izzah Md Isa on 3:04 PM said...

gahaha.

nape ntah bila cakap benda leleh mesti ingat TOMOK.

haha.

 

A.L-'I.Z.Z.A.H Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting